Nominirane izjave 2020-2021

Hkrati naj se v zakon ustrezno umesti tudi nadlegovanje žensk, ki “z rdečo cunjo” mahajo moškim pred očmi.
Rdeča cunja-beri: nesramno izzivalna obleka, cunce, ki komajda kaj pokrivajo ali celi nič (pod mini kiklcami). Ena taka je bila pri meni na intervjuju za službo

Vir: Twitter, 4. 2. 2021

Oseba, ki je podala izjavo: Brane Dobnikar, nekdanji v. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni

Utemeljitev: Izjava je seksistična in nazorno kaže dojemanje žensk kot objektov, ki se jih lahko po mili volji seksualizira in objektificira. Obenem poskuša z nezmožnostjo samokontrole moških utemeljiti, zakaj naj bi bilo nasilje oziroma spolno nadlegovanje upravičeno. Predpostavlja, da si moški žensko lahko prilasti zaradi njenega načina oblačenja, ki naj bi bil »izzivalen«: žrtev naj bi bila za nadlegovanje »kriva sama, saj je izzivala«.

Prva poteza je vselej brez konsenza. Brez predloga ni strinjanja. Predlog je vselej pred strinjanjem. Predlog je torej lahko nadlegovanje.

Vir: Twitter, 5. 2. 2021

Oseba, ki je podala izjavo: Igor Pribac, filozof

Utemeljitev: Visokošolski učitelj relativizira in prikrito zagovarja spolno nadlegovanje. Zapeljevanje, dvorjenje prikazuje kot življenjsko nujno, kot nekaj, čemur se človek ne more upreti, iz česar naj bi naravno izhajalo, da dela tudi napake (nadleguje). Nadlegovanje je vedno zavestna odločitev za zlorabo položaja in moči ali za zanikanje odziva, in ni napaka prve poteze.

Ampak bistvo se mi zdi drugje. Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul. Če pa seks ni rekreacija, pa pade temeljna premisa naprednega™ pogleda na to vprašanje, ki je uveljavljeno od 1968 dalje.

Vir: Twitter, 5. 2. 2021

Oseba, ki je podala izjavo: Prof. dr. Žiga Turk, nekdanji šolski minister

Utemeljitev: Avtor izjave meni, da je seksualna revolucija leta 1968 posilstvo preoblikovala v športni prekršek, se pravi, svobodno odločanje (žensk) o spolnosti naj bi bilo pogojeno s sprejemanjem možnosti posilstva. Iz drugih tvitov lahko razberemo, da naj bi bil pravilni pogled na spolnost »sveto darovanje drug drugemu«. Ne glede na to, kaj si Turk misli o seksu, pa je očitno, da mu nekaj ni jasno – posilstvo ni seks! Je nasilje, ki spolnost uporabi kot sredstvo. Žiga Turk s svojo izjavo relativizira spolno nasilje, in to v času, ko naše fakultete pretresajo izjave o spolnem nadlegovanju študentk_ov s strani profesorjev.

Sledila sta še dva #MeToo primera – Cuba Gooding in Crhis D'Elia, oba sta imela preveč rada bejbe.

Vir: 24.ur, 14. 12. 2020

Oseba, ki je podala izjavo: Mitja Okorn, režiser

Utemeljitev: Slovenski režiser poskuša relativizirati obtožbe o spolnem nasilju kot pretirano reakcijo na »imeti rad«. Imeti rad »bejbe« ne sovpada z dejanji omenjenih obtoženih sodelavcev Okorna. Cubo je fizičnega spolnega nadlegovanja obtožilo vsaj 14 žensk, D'Elia pa je obtožen spolnega novačenja in izsiljevanja mladoletnih deklet.

Mislim, da zdravstvo bolj kot žensko v tej funkciji potrebuje mogoče celo res kriznega menedžerja. (odgovor na vprašanje, ali bo ministrica za zdravje)

Vir: Tarča, RTVSLO, 21. 1. 2021

Oseba, ki je podala izjavo: Alenka Forte, dr. med., državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje

Utemeljitev: Mimogrede navržena izjava, s katero je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje razkrila več, kot je želela – namreč da mizoginija ni moškega spola, pač pa je vse prevečkrat enakopravno porazdeljena med spoli. Ponotranjeni seksizem je pri sekretarki še kako močan, saj »sama sebi pljuva v skledo«.

Prava ženska ve, kdaj moški rabi mir za svojo tekmo.

Vir: 24ur.com, 24. 8. 2020

Oseba, ki je podala izjavo: Pero Lovšin, pevec zabavne glasbe

Utemeljitev: Takšne izjave v medijih poglabljajo tradicionalno, stereotipno razumevanje spolov v družbi. Seveda so najpogosteje zapakirane v »šalo«, kar je za seksistične izjave vedno izjemno priročno.

O Bodeči Neži

Bodečo Nežo za seksistično izjavo leta podeljujemo kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

Če ste naleteli_e na takšno izjavo, vas vabimo, da nam jo posredujete s pomočjo obrazca na dnu te strani. Zbrane izjave sproti objavljamo in izpostavljamo kritični refleksiji. O objavi nominiranih izjav odloča delovna skupina, ki jo sestavljajo predstavnice_ki uredništva spletnega portala spol.si in kolektiva Rdeče zore. Vsako pomlad poteka glasovanje o zmagovalcu_ki, ki ga_jo razglasimo na Mednarodnem kvirovskem in feminističnem festivalu Rdeče zore.

Menimo, da imajo zlasti osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop) kultura, umetnost in mediji, posebno veliko odgovornost za soustvarjanje odprte, pluralne in strpne družbe. Njihov položaj jim namreč daje privilegij, da sooblikujejo javno mnenje. Če širijo seksistična stališča, s pozicije moči normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti.

Ker so seksistične izjave v javnem diskurzu vsakodnevne in največkrat ne doživijo refleksije, jih Bodeča Neža zbira, analizira in komentira ter izpostavlja javni kritiki.

Začetki Bodeče Neže segajo v januar 2013, ko je v kolektivu Rdeče zore nastala ideja o Sramotilnem stebru, na katerem so se zbirale in komentirale seksistične izjave. Isto leto so med 14. festivalom Rdeče zore feministične iniciative in posameznice Sramotilni steber nadgradile z Bodečo Nežo, ki je bila prvič podeljena na mednarodni dan žensk 8. marca 2013. Leta 2015 se je iniciativi pridružil spletni portal spol.si. Motiv za nagrado je ustvarila stripovska umetnica in ilustratorka Anna Ehrlemark.

kolektiv Rdeče zore in uredništvo spol.si

Predlagaj izjavo

Polja označena z * so obvezna