Glasovanje

Opozorilo! Ta stran je kontaminirana s seksistično vsebino. Če ste preveč občutljive_i za seksizem, priporočamo, da glasujete za najbolj seksistično izjavo sezone 2016–2017 in tako obsodite seksizem, ki se pojavlja v slovenskem javnem prostoru, ter prispevate k boljši, enakopravnejši družbi.

Vabljene_i k spletnemu glasovanju, ki bo potekalo od 20. februarja do 5. marca, nato pa še k obisku prireditve ob razglasitvi bodeče neže, kjer boste lahko imele_i tudi zadnjo besedo pri izboru »zmagovalne« izjave.

Razglasitev bodeče neže bo 7. marca 2017 ob 20.00 v Socialnem centru Rog.

"Današnji čas pa je bo zavedanju enakopravnosti moških in žensk žal prinesel tudi slabitev zavesti o edinstvenih lastnostih moškega, med katerimi je tudi ta, da je moški prvi poklican k odgovornosti, poklican da dá pobudo in vodi."

Vir: Iskreni.net, 19.3.2017 (https://iskreni.net/druzina/starsevstvo/41-biti-oce/166924-5-stvari-pri-katerih-bi-morali-biti-mozje-v-druzinah-voditelji.html)

Oseba, ki je podala izjavo: Štefan Kržišnik

Utemeljitev: Če je "edinstvena lastnost" ljudi, ki so se rodili s penisom, da "dájajo pobudo in vodijo", potem ljudem z vagino ne preostane drugega, kot da sledijo in se podrejajo (avtorju in drugim moškim). Še en v vrsti prispevkov portala iskreni.net, ki podrejeno vlogo žensk in nasilje nad njimi oprvičuje kot naravne.

Mnenje o izjavi
 • 0 %nevtralna
 • 0 %spolno sterotipna
 • 0 %prikrito seksistična
 • 0 %odkrito seksistična
 • 0 %ultimativni seksizem

»Osebno mislim, da bi bilo prav, da vsak mlad fant pozna vsaj osnovne veščine, da pozna, kaj je podrejenost, nadrejenost. Moram rečt, da tudi številne mame in dekleta podpirajo to idejo.« (Dnevnik, 18.02.3017)

»Predlagam, da v stranki opravimo razpravo o ponovni uvedbi služenja vojaškega roka, ki bi lahko trajalo največ tri mesece. Jaz mislim, da je prav, da vsak mlad fant gre za nekaj časa se usposabljat za te namene. Mi potrebujemo prave fante.« (Utrip, 26.02.2017)

Vir: TV Slovenija, Dnevnik, 18. 02. 2017 in TV Slovenija, Utrip, 26. 02. 2017

Oseba, ki je podala izjavo: Karel Erjavec, predsednik stranke Desus

Utemeljitev: Karel Erjavec se zavzema za obvezno služenje vojaškega roka za moške z argumentom, da potrebujemo »prave fante« , to je takšne, ki poznajo vojaške veščine in po vojaško (torej brez premišljanja, kaj šele upora) sprejemajo podrejenost in nadrejenost. S tem moškim pripisuje tradicionalno vlogo zaščitnika in bojevnika ter krepi družbeno zapovedane vezi med moškimi in nasiljem. Ideja, da naj vojska prevzame vzgojne funkcije družine in šole prispeva k militarizaciji celotne družbe in posledično večji sprejemljivosti in razširjenosti nasilja. Militarizacija moških ne more biti v interesu »mam in deklet«, kakor trdi Erjavec, temveč služi predvsem njegovim osebnim političnim ambicijam in orožarskemu lobiju.

Mnenje o izjavi
 • 0 %nevtralna
 • 0 %spolno sterotipna
 • 0 %prikrito seksistična
 • 0 %odkrito seksistična
 • 0 %ultimativni seksizem

»Gospa, vi znate voditi veliko podjetje, ne znate pa skuhati žgancev. Zakaj? Nimate volje, ali nimate časa, ali vsaj tako dobrih ne znate skuhati, kot jih je znala skuhati vaša mama?«

Vir: Odmevi, TV Slovenija, 06. 03. 2017 (http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-odmevi/174458774)

Oseba, ki je podala izjavo: Slavko Bobovnik, voditelj oddaje Odmevi

Utemeljitev: Slavko Bobovnik je v studiu gostil menedžerja in menedžerko, ki sta prejela nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne dosežke. Pri tem je le sogovornici dr. Mariani Karli Rebernik zastavljal vprašanja o družini in gospodinjstvu, medtem ko sogovornika s takšnimi temami ni naslavljal. Voditelj je med drugim izjavo sogovornice, da več časa preživi s kolektivom kot družino, komentiral z oceno: »To pa ni lepo!« Odgovarjati je morala tudi na vprašanje, zakaj ne zna skuhati žgancev. Slavko Bobovnik je tako z vprašanji skušal uspešni ženski vzbuditi občutke krivde, ker naj ne bi ustrezno skrbela za družino, medtem ko je uspešnega moškega odvezal te odgovornosti. S tem je deloval diskriminatorno, saj je ženske izrival iz javnega prostora, nenazadnje pa je utrjeval tudi lastne privilegije, ki mu jih zagotavlja identiteta starejšega moškega srednjega razreda.

Mnenje o izjavi
 • 0 %nevtralna
 • 0 %spolno sterotipna
 • 0 %prikrito seksistična
 • 0 %odkrito seksistična
 • 0 %ultimativni seksizem

Zoran Mijatović: "Ali se vaše dekle, ki vas bo po novem spremljalo na dirkah, kaj boji za vas?"
Tim Gajser: "Saj veste, kakšne so ženske ... Bojijo se. Pri mami je bilo enako. A moj nasmeh na motorju jim pove, da to pač moram početi."

Vir: Večer, 20. 2. 2017, "Saj veste, kakšne so ženske ... (avtor intervjuja Zoran Mijatović)

Oseba, ki je podala izjavo: Tim Gajser, motokrosist in Zoran Mijatović, novinar

Utemeljitev: Tim Gajser meni, da so ženske same po sebi boječe in da naj bi bilo to splošno znano. Če že ne ceni poguma svoje mame in partnerke, kako je lahko kot motokrosist spregledal svoje kolegice, motokrosistke? Novinar Zoran Mijatović je stereotipiziranje žensk senzacionalistično izrabil za naslov intervjuja (»Saj veste, kakšne so ženske ...«), pri čemer članek ženske omenja le v enem od osemnajstih vprašanj.

Mnenje o izjavi
 • 0 %nevtralna
 • 0 %spolno sterotipna
 • 0 %prikrito seksistična
 • 0 %odkrito seksistična
 • 0 %ultimativni seksizem

»Ženske nismo in ne smemo biti enake moškim. Ob možatosti izgubljamo sebe. Različni smo in živimo drug ob drugem. Poklicane pa smo ženske, da v stiku z življenjem varujemo veličino človeka. Lepe smo zaradi sebe, topline in domačnosti, ki ju nosimo v sebi. "Harmonija, poezija, lepota," so vrline ženske, ki jih prinašamo v ta svet, je pred kratkim dejal papež Frančišek.«

Vir: MMC RTVSLO, 26. 02. 2017 (http://www.rtvslo.si/kolumne/ali-vam-delam-krivico/415918)

Oseba, ki je podala izjavo: Romana Kocjančič, redovnica in voditeljica oddaje Obzorja duha

Utemeljitev: Romana Kocjančič neposredno zanika enakost žensk in moških ter vprašanje ustvarjanja družbe enakih možnosti banalizira z argumentom, da naj bi ženske zaradi »možatosti« izgubljale toplino, domačnost in lepoto. S tem se zavzema za podrejeno in pasivno vlogo žensk v družbi. Izjava je žaljiva tudi do moških, ki naj bi predstavljali antipod ženskam in s tem lastnostim kot so toplina, domačnost in lepota. Kljub tem stališčem je bila avtorica 8. marca kot govorka povabljena v oddajo Odmevi na TV Slovenija, kjer je komentirala praznik emancipacije žensk. (http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174459182).

Mnenje o izjavi
 • 0 %nevtralna
 • 0 %spolno sterotipna
 • 0 %prikrito seksistična
 • 0 %odkrito seksistična
 • 0 %ultimativni seksizem

"Dragi moski. O vezah zvezah o nas in nasih zadevah se ne pogovarjamo pogosto. Raj spilamo basket al pa kej bolj zabavnega kot pogovor. Ta svet je dons tko narejen da je pozenscen na polno. Zato vam cestitam da obdrzite deca v seb da se borite, delate tezke reci, date jajca na mizo, sledite svojim sanjam do konca in se ne date nobenmu da iz vas dela kretena. Kaboom!"

Vir: Uradni Trkajev Facebook profil, 10. 03. 2017 (https://www.facebook.com/Trkaj/?fref=ts)

Oseba, ki je podala izjavo: Trkaj, raper

Utemeljitev: Za 8. marec je Trkaj na Facebook profilu sledilcem_kam svetoval, naj se mamam in ženam (kaj drugega so ženske sploh še lahko?) kupi jagode. Za 10. marec pa je spisal mučeniški slavospev nekakšni moškosti, ki se udejanja v basketu in "delanju težkih reči", in ki komajda ohranja svoj obstoj v tem poženščenem svetu. Toliko o razbijanju stereotipov.

Mnenje o izjavi
 • 0 %nevtralna
 • 0 %spolno sterotipna
 • 0 %prikrito seksistična
 • 0 %odkrito seksistična
 • 0 %ultimativni seksizem