Rezultati glasovanja za bodečo nežo 2015-2016

V spletnem glasovanju, ki je potekalo od 1. 3. 2016 do 7.3.2016, je sodelovalo skoraj 500 ljudi. Za najbolj seksistične so bile ocenjene izjave Pavla Ruparja, Tineta Belina, Rosvite Pesek, Boruta Pahorja in Janeza Janše.

Rezultati spletnega glasovanja so objavljeni spodaj, ob vsaki izjavi. Izmed petih najvišje uvrščenih izjav je občinstvo na razglasitvi anti-nagrade bodeča neža 8.3.2016 v Koncertni dvorani Rog odločilo, da ta nečastni naziv pripada Borutu Pahorju in Rosviti Pesek.

Vabimo vas k branju intervjuja s člani_cami delovne skupine za nagrado bodeča neža.

Nominirane izjave 2015-2016

Deklič na posnetku ima komaj dvajset let in drobiž, a ko stopi na sceno, je oder njen.

Vir: Jelka Sežun, "Srce, polno paprike". Revija Zarja, 16.2.2016

Oseba, ki je podala izjavo: Jelka Sežun

Utemeljitev: Dobronamerna, a pokroviteljska izjava do pevke Andreje Zidarič. Takšno ekspresivno in paternalistično poimenovanje percipira žensko osebo kot inferiorno.

Mnenje o izjavi
  • 40 % nevtralna
  • 21 % spolno sterotipna
  • 29 % prikrito seksistična
  • 7 % odkrito seksistična
  • 1 % ultimativni seksizem

Ti dve punci, ne glih lepega izgleda in z omejenimi intelektualnimi sposobnostmi.. pa doživljata svojih 5 minut slave a?
[grin emoticon]
V svetu, ki ga predstavljata, ju jasno vidim v dveh vlogah.
V prvi se znajdeta na notranji strani taborišča, ki ga postavijo njuni prijatelji, ki izobešajo domobranske pozive, po tem ko se ugotovi njun rodovnik.
V drugi vlogi pa nastopata spet v notranjem delu istega taborišča (spet verjetno zaradi rodovnika), tokrat pa v vlogah taboriščnih paznic.
Tokrat se ne strinjam z Einsteinom - jaz namreč dvomim, da je vesolje večje od človeške neumnosti!

Vir: https://www.facebook.com/nikolovski/posts/10153997954209901?pnref=story

Oseba, ki je podala izjavo: Darko Nikolovski, raper

Utemeljitev: Izjava poudarja pomembnost videza pri ženskah. Brez objektifikacije žensk v svetu slavnih pač ne gre, ali?

Mnenje o izjavi
  • 20 % nevtralna
  • 14 % spolno sterotipna
  • 13 % prikrito seksistična
  • 34 % odkrito seksistična
  • 16 % ultimativni seksizem

To je zgodba o prerojeni ženski - spremeni si ime, jezik, domovino, življenjski slog, še celo njeno telo je drugačno. Edino, kar je ostalo enako, je njena ambicija. Biti nekdo. Biti prva dama sveta.

Vir: Priporočilo za avtobiografijo Melanije Knavs/Trump, Beletrina, RTV SLO, 22.2.2016.

Oseba, ki je podala izjavo: Mitja Čander

Utemeljitev: Izjava namiguje, da je ženska uspešna, šele ko se spremeni zavoljo moškega.

Mnenje o izjavi
  • 40 % nevtralna
  • 22 % spolno sterotipna
  • 17 % prikrito seksistična
  • 15 % odkrito seksistična
  • 4 % ultimativni seksizem

Če vsaka druga generacija da članskega šampiona, si lahko srečen. Kajti samo ena punca pride naokoli, pa nastane zmešnjava.

Vir: Borut Mehle, "Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Planica: Vsaka generacija se je učila od prejšnje". Dnevnik, 20.2.2016

Oseba, ki je podala izjavo: Jelko Gros, strokovnjak za smučarske skoke

Utemeljitev: Spet so ženske vsega krive! Izjava namreč implicira, da so za neuspeh morebitnih šampionskih skakalcev kriva izključno dekleta in njihove skušnjave, ne pa življenjske odločitve, nezrelost športnikov, njihov manko na treningih ipd.

Mnenje o izjavi
  • 13 % nevtralna
  • 26 % spolno sterotipna
  • 10 % prikrito seksistična
  • 34 % odkrito seksistična
  • 14 % ultimativni seksizem

Žalostno je, da se ti radikalni aktivisti zavzemajo za brezplačne kirurške splave nerojenih žensk, homoseksualcev in lezbijk ter za izumiranje slovenskega naroda in kulture. Takšna kultura smrti je destruktivna in katastrofa tako za nerojene otroke, ki so ubiti na operacijskih mizah, matere in očete, ki trpijo zaradi postabortivnega sindroma ter slovensko družbo, ki ima eno najnižjih rodnosti v svetu.

Vir: Tine Belin, "Seznam članov abortivnega lobija proti pravici do življenja, ki spodbuja usmrtitve nerojenih punčk in fantkov", 24kul.si, 16. 2. 2016

Oseba, ki je podala izjavo: Tine Belin

Utemeljitev: Tine Belin očitno misli, da je glavna naloga žensk in moških v Sloveniji reprodukcija za narodov blagor. Gorje tistim, ki pišejo javna pisma, berejo ali kako drugače zapravljajo čas z nerodovitnimi dejavnostmi! Belinove darkerske domišljije se ne bi branil niti Tavčar, ki je v antiklerikalni utopiji 4000 gojenje "kulture smrti" pripisal prav katoliški cerkvi.

Mimogrede, spletni medij 24kul.si (njegov ustanovitelj in direktor je dr. Tadej Strehovec, generalni tajnik ter tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference in tajnik Komisije pravičnost in mir) je glavno trobilo paracerkvenih organizacij in posameznikov, ki sistematično črtijo javne intelektualke_ce. Tokrat so se spravili na podpisnice_ke pobude za zaščito ustavnih pravic žensk, ki so ob "molitvah za življenje – prenehanje splava v ljubljanski bolnici" opozorili na kršenje 55. člena Ustave RS o svobodnem odločanju o rojstvih otrok, ki pravi: »Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno. Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.«

Mnenje o izjavi
  • 10 % nevtralna
  • 7 % spolno sterotipna
  • 8 % prikrito seksistična
  • 18 % odkrito seksistična
  • 55 % ultimativni seksizem

Fantki resnično ne znajo poslušati. A to ni njihova krivda, ker raziskave kažejo, da imajo fantki manj občutljiv sluh od deklic. Deklice, glede na intonacijo, bolje razumejo, kaj nekdo želi povedati, medtem ko fantki tega ne znajo. Zato lahko vaš sin popolnoma ignorira vaš ukaz, da umakne igračke s tal. Lahko mu govorite spet in spet, pa nič. Ampak to je razumljivo, ker je fantek.

Vir: Tamara Vujović, "Osem stvari, ki jih lahko samo mamice fantkov razumejo", spletni portal Za starše, 26. 1. 2016

Oseba, ki je podala izjavo: Tamara Vujović

Utemeljitev: Sporočilo članka: punčke ne prdijo, ne lulajo, so bolj poslušne in ne ljubijo tako brezpogojno kot fantje. Izvirni članek je sicer izšel na srbski spletni strani Žena, ki jo izdaja multinacionalka Ringier Axel Springer. Izjava je iz slovenskega prevoda članka.

Mnenje o izjavi
  • 5 % nevtralna
  • 30 % spolno sterotipna
  • 3 % prikrito seksistična
  • 23 % odkrito seksistična
  • 37 % ultimativni seksizem

Brisanje spola iz zakona je podlaga za kršitev človekovih pravic naših najdražjih, naših otrok. [...] Brisanje spola iz zakona in uvajanje "teorije spola" oz. t.i. proste izbire spola glede na trenutno razpoloženje predstavlja napad na družino in temeljne vrednote, ki so omogočile, da Slovenija sploh obstaja. [...] Spoštovani, prihodnosti naroda ni mogoče graditi na istospolnih zvezah.

Vir: Janez Janša, "Zakaj na referendumu glasovati PROTI". SDS TV (Youtube), 8.12.2015

Oseba, ki je podala izjavo: Janez Janša, predsednik SDS

Utemeljitev: Edini način "gradnje prihodnosti", ter s tem edini smoter človeškega življenja, naj bi bil - po izjavi predsednika SDS - v razmnoževanju. Toda zakaj potem Janeza Janšo že od mladih let tako zelo privlači politika? Očitno niti sam ne verjame, da razmnoževanje pri tem igra odločilno vlogo. Manipulativna, heteroseksistična izjava, ki se naslanja na klerikalno-konservativni konstrukt po imenu "teorija spola", da bi prikril svoje sovraštvo do LGBTI oseb, njihovih zvez in njihovih otrok.

Mnenje o izjavi
  • 7 % nevtralna
  • 9 % spolno sterotipna
  • 4 % prikrito seksistična
  • 19 % odkrito seksistična
  • 58 % ultimativni seksizem

"Kot antifeminist, ki se zaveda smrtonosnosti feminizma, pač moram deliti tole kritiko feminizma (kot verske sekte)."

"Naj se nekdo vpraša, kakšen seks-lajf ima tale Metka Tekavčič. Takšna ženska simbolno kastrira moškega že na daleč!"

"In LeGeBiTrovci nam ZDA dajejo za vzgled. Američani niso zgolj nori, "prfuknjeni" so! Kabina za samozadovoljevanje?!"

"'Feminilne ženske so rešitev za politiko - ne pa petelinke, ki kikirikajo v Državnem zboru', sem rekel oktobra 2015!"

"'Begunci kot barbarski posiljevalci'", sem zapisal novembra, in so me zmerjali - sedaj jim rastejo oslovska ušesa ...

Na vsak način bi femnistke rade čim več porodniškega dopusta prevalile na očeta. Kronično jih jebe zavidanje penisa:

Zajebano je, če si oče želi sina, dobi pa dve hčeri, ki v objemu "želje Drugega", postaneta svojemu očetu "sininji": http://24kul.si/stevilo-prebivalstva-v-sloveniji-bo-upadlo-za-30-razlog-sporno-delovanje-tanje-salec


Madžarska vlada podpira seksizem? Koncept seksizma je ideološki konstrukt feministične ideologije.SPOLA STA RAZLIČNA

Bitka je dobljena, vojna pa ne, in nikoli ne bo; ker: spolna fruastracija LeGeBiTrovcev je kronična & večna. Vedno bodo simptomatsko nergali

Vir: Roman Vodeb (Twitter)

Oseba, ki je podala izjavo: Roman Vodeb

Utemeljitev: Izbor antifeminističnih, mizoginih, homofobnih in rasističnih izjav samooklicanega psihoanalitika in režiserja Romana Vodeba, ki rad citira samega sebe, najbrž ne potrebuje utemeljitve. Nabor teh izjav sega le do decembra 2015, obstaja pa še veliko bolj "sočnih".

Mnenje o izjavi
  • 4 % nevtralna
  • 0 %spolno sterotipna
  • 0 %prikrito seksistična
  • 5 % odkrito seksistična
  • 88 % ultimativni seksizem

V javnost prihajajo novi in novi dokumenti o delovanju radikalnih LGBTQ aktivistov. V ta okvir sodijo tudi prizadevanja nekaterih aktivistov za nedemokratično spreminjanje slovenskega jezika. T.i. »jezikovni inženiring« je temelj delovanja vseh aktivistov, ki zahtevajo posvojitve otrok v razmerja dveh moških, žensk, transseksualcev in queerseksualcev; eksperimentiranje s spolom in spolno usmerjenostjo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, legalizacijo trgovine z materinstvom itd. Zavedajo se, da je možno izvajati tovrstne eksperimente, če nasilno in mimo javnosti v slovenski jezik uvedejo svoje prevratniške ideje.

Vir: Tine Belin, "Alenka Švab, Darja Zaviršek in Ana Marija Sobočan mimo javnosti pripravljajo ideološke spremembe slovenskega jezika", 24kul.si, 12.2.2016

Oseba, ki je podala izjavo: Tine Belin

Utemeljitev: Prizadevanje za bolj vključujoč jezik v Resoluciji o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških 2015–2020 avtor članka interpretira kot "nedemokratično spreminjanje jezika", v članku pa poimensko izpostavi intelektualce, ki zagovarjajo prav demokratizacijo slovenščine. Na koncu bralke_ce celo pozove k uporu proti "izrazom radikalne LGBTQ elite", kar spominja na lov na čarovnice.

Mnenje o izjavi
  • 7 % nevtralna
  • 4 % spolno sterotipna
  • 7 % prikrito seksistična
  • 28 % odkrito seksistična
  • 52 % ultimativni seksizem

Z Jasmino bomo skušali targetirati tudi novo publiko; pred njo je težka naloga, saj bo morala dokazati, da lahko tudi ženske vodijo tovrstne oddaje, ki so sicer v večini domena moških, ostro in brezkompromisno.

Vir: Denis Živčec, »Komu je včeraj na nacionalki zmanjkalo kisika?«, Večer, 6.1.2016

Oseba, ki je podala izjavo: RTV Slovenija

Utemeljitev: Pokroviteljska in šovinistična izjava vodstva RTV Slovenija do Jasmine Jamnik v okviru sporočila za javnost, v katerem so najavili programske spremembe za leto 2016, v tem primeru spremembo na voditeljskem mestu oddaje Tarča. Prej je oddajo vodil Boštjan Anžin. RTV Slovenija je izjavo zaradi odziva javnosti kasneje umaknila.

Mnenje o izjavi
  • 4 % nevtralna
  • 16 % spolno sterotipna
  • 4 % prikrito seksistična
  • 31 % odkrito seksistična
  • 41 % ultimativni seksizem

Poenostavite za ženske, lepo prosim.

Vir: »Kako je z orožjem v Evropi in Sloveniji?« (pri 08:00 min), oddaja Odmevi, 6.1.2016  

Oseba, ki je podala izjavo: Rosvita Pesek, TV voditeljica

Utemeljitev: Po obrazložitvi dr. Zorana Stančiča o predlogu nove evropske direktive o strelnem orožju, je bil voditeljičin poziv popolnoma neumesten. Kvečjemu bi lahko prosila za dodatno razlago laikom, ki se na orožje na spoznajo. Stanka Prodnik je v Mladini zapisala: »Le upamo lahko (čeprav nismo prepričani), da je bila ta do žensk izjemno žaljiva pripomba, izrečena v nacionalkini elitni informativni oddaji, pravzaprav voditeljičin cinični odziv na seksistično sporočilo iste televizijske hiše dan poprej« (op. izjava glede nove voditeljice Tarče Jasmine Jamnik)«. (Mladina, 15.1.2016)

Mnenje o izjavi
  • 3 % nevtralna
  • 5 % spolno sterotipna
  • 1 % prikrito seksistična
  • 17 % odkrito seksistična
  • 71 % ultimativni seksizem

Nočem zvenet klišejsko, šovinistično. Omenili ste naraščajoči moment ženskih umetnic, jaz si razlagam to na ta način. Ženske so nekoliko bolj praktične, nekoliko bolj interdisciplinarne, ne gre jim za gradnjo kariere umetnika, ampak jim gre za delovanje, reševanje problemov, zato je njihova umetnost zadnje čase toliko bolj v ospredju, ker enostavno ponujajo nekaj, kar nam je bliže, do česa lahko vzpostavimo določeno senzibiliteto lažje kot do nekih velikih arhetipskih umetnostnih izjav.

Vir: Radijski pogovor ob razstavi Krize in novi začetki: Umetnost v Sloveniji 2005-2015 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Oddaja Kulturni fokus, 15.1.2016 (pri pribl. 45 min).

Oseba, ki je podala izjavo: Igor Španjol, kustos

Utemeljitev: Ali so dvojna (različna) merila za ocenjevanje umetnic in umetnikov vedno že a priori seksistična? Če so, potem je Španjolova izjava seksistična. Če niso, potem na prvi pogled ni seksistična, saj kustos umetnice hvali. Toda hvali jih zaradi njihove "praktičnosti", ki jo zoperstavi "velikim izjavam" moških umetnikov, zato ponavlja seksistično izenačevanje žensk s partikularnim (vsakdanjimi drobnarijami) in moških z univerzalnim. Bolj kot ločevanje umetnosti po spolu v izjavi moti predpostavka o določenih karakternih lastnostih žensk in moških (npr. manjša ambicioznost), kar je esencialistično in lahko deluje kot samouresničujoča se napoved.

Mnenje o izjavi
  • 6 % nevtralna
  • 31 % spolno sterotipna
  • 20 % prikrito seksistična
  • 25 % odkrito seksistična
  • 16 % ultimativni seksizem

Delno, razmišlja, je verjetno kriv tudi feminizem, poudarjanje, da smo enaki: "Problem pa je nastal, kako smo enaki: pogosto se je za tistega, ki je enak, vzelo povprečnega moškega. Primer tega iz vsakdanjega življenja so varnostni pasovi v avtomobilih, ki so bili dolgo prilagojeni moškim, težkim 80 kilogramov in visokim 180 centimetrov."

Vir: Mojca Lorenčič, "Razlike med spoloma: Nekoč spregledane, danes pa vedno bolj v ospredju". Dnevnik, 23. julij 2015 

Oseba, ki je podala izjavo: Mojca Lorenčič

Utemeljitev: Novinarka Mojca Lorenčič citira prof. dr. Gregorja Majdiča, predstojnik Centra za genomiko živali Univerze v Ljubljani, toda bolj kot njegova izjava je problematično novinarkino enačenje feminizma z enakostjo v smislu identičnosti ali preganjanja raznolikosti. Feminizem si prizadeva za prepoznavanje in pripoznanje različnosti, ne za njeno brisanje; prizadeva si za enako obravnavo vseh ljudi. Feminizem je "kriv", da so pri preverjanju varnosti avtomobilov pri simuliranih trkih začeli uporabljati tudi lutke z žensko telesno podobo, da se pri varnostnih pasovih začenja upoštevati tudi varnost nosečnic ipd. Feminizem je zaslužen, da se pri testiranju zdravil začenja upoštevati tudi presnovne značilnosti žensk, kot avtor ugotavlja v intervjuju. In nenazadnje se feminizmu lahko zahvalimo, da se v učbenikih kot vzorčno uporablja tudi žensko telo - pa ne le takrat, ko hočemo pokazati na razlike v reproduktivnih organih. In če pogledamo še malo širše, da so na semaforjih tudi ikone z žensko podobo, pa ne le tedaj, ko na prometnih znakih spremljajo otroke. In celo Facebook je pri ikonah malce prevetril podobe.

Mnenje o izjavi
  • 23 % nevtralna
  • 24 % spolno sterotipna
  • 25 % prikrito seksistična
  • 19 % odkrito seksistična
  • 6 % ultimativni seksizem

Zagrenjena mama iz svojega sina naredi nadomestnega moškega, nadomestnega očeta, nadomestnega partnerja. In ko mu naloži še občutek krivde, je revež pečen za vse življenje.

Vir: Tadej Čater, "Je po fanta res treba v tujino? Intervju z režiserjem Miho Čelarjem", MMC RTV SLO, 25. 5. 2015

Oseba, ki je podala izjavo: Miha Čelar, režiser

Utemeljitev: In spet je vsega kriva mama.

Mnenje o izjavi
  • 13 % nevtralna
  • 19 % spolno sterotipna
  • 10 % prikrito seksistična
  • 34 % odkrito seksistična
  • 22 % ultimativni seksizem

Pravzaprav burke sploh niso tako slaba zadeva!! Ali ne bi bilo super, če bi svoje grde, pokvarjene ksihte skrile Koširjeva Manca, Vesna f. Godina, Bernarda Jeklin, Zvezdana Mlakar, Miša Molk in sploh Svetlana Makarović ... Sicer pa, zagovornice vsega, kar ni povezano s Slovenijo: ko boste oblekle in nosile ta odgrinjala bom verjel, da mislite resno s kritiko predloga SDS!!! Ja, seveda sem jih nešteto izpustil..Kar dopolnite!!

Vir: Pavel Rupar, »Burka za Svetlano Makarovič, Bernardo Jeklin in Mišo Molk!« Publishwall, 25.11.2015

Oseba, ki je podala izjavo: Pavel Rupar, nekdanji župan Tržiča in poslanec SDS

Utemeljitev: Izjava želi žaliti videz in prepričanje naštetih javnih osebnosti, da bi jih diskreditirala, vendar s svojim sovražnim tonom in nepoznavanje slovnice žali predvsem slovenski jezik, diskreditira pa avtorja izjave.

Mnenje o izjavi
  • 3 % nevtralna
  • 1 % spolno sterotipna
  • 0 %prikrito seksistična
  • 14 % odkrito seksistična
  • 79 % ultimativni seksizem

Razčistimo na začetku, da boste lahko v miru prebrali do konca. Sem navadna šovinistična svinja (podnaslov članka). Tako nekako so me dojele kolegice v neki družbi, ko sem začel razlagati, da je šel okus v tej državi v maloro. Službeno sem namreč sedel nekje zunaj in mimo so na avtobusno postajo hodile srednješolke. Vse v vročih hlačkah, mini krilih ali nečem oprijetem. Majčke brez rokavov, prekratke.

V redu, je vroče, ampak a res tak modni trend lahko postane modni trend čisto za vse. Pa dobro, me vpraša kolegica, pri koliko kilah pa lahko postaviš mejo za kratke hlačke? Ne želim postavljati nobenih mej, pričakujem pa malce samokritičnosti pri mladini. Pa smo bili že pri stigmatiziranju, šovinizmu in tako dalje. Moška svinja, ki si želi gledati samo razgaljene lepotičke. K sreči mi na pomoč skoči kolega, ki pravi, da se v takih primerih najprej zgraža njegova žena. Sicer pa, saj vsak tudi ne more biti pilot!

Vir: Matej Košir, "(Ne)samokritično poletje", Žurnal 24.si, 13.6. 2015

Oseba, ki je podala izjavo: Matej Košir

Utemeljitev: Košir svoje seksistične lepotne standarde za ženske v članku postavi kot normo, ki bi jo srednješolke morale ponotranjiti. Obenem misli, da bo s samoobtožbo, da je "navadna šovinistična svinja", zmanjšal težo svojega šovinizma (in se s svojim izjemnim smislom za humor morda celo prikupil svojim bolj kritičnim sodelavkam). Nak!

Mnenje o izjavi
  • 8 % nevtralna
  • 7 % spolno sterotipna
  • 7 % prikrito seksistična
  • 40 % odkrito seksistična
  • 37 % ultimativni seksizem

Emancipacija je prinesla veliko dobrega in slabega. Način življenja žensk je postal glavni dejavnik tveganja za srčne bolezni. Mislimo, da bi morale biti superženske, biti povsod, biti vse, imeti vse in biti popolne. Samo sebe smo zaprle v kletko, jo zaklenile in ključ izgubile.

Vir: Katja Cah, "Zaklenile smo se v kletko, ključ pa izgubile", revija Ona, Zdravje, Ženska duša in srce, 12.5. 2015

Oseba, ki je podala izjavo: Tatjana Zorko, kardiologinja

Utemeljitev: Novinarka povzema zdravnico, ki meni, da je za povečanje bolezni srca in ožilja pri ženskah kriv njihov način življenja, ki se zrcali v tem, da so ženske izbrale glavo in zapustile srce. Podobne izjave iste zdravnice in novinarke se nahajajo tudi v Oni (29. 9. 2015) v članku "Ni dobro, da ženska živi kot moški". Njune izjave so seksistične, ker ženske povezujejo s srčnostjo (čustvi), moške pa z razumom, pa tudi zato, ker ženske krivijo za to, da so zbolele. Zanimivo je, da moškim tega ne očitata.

Mnenje o izjavi
  • 17 % nevtralna
  • 22 % spolno sterotipna
  • 21 % prikrito seksistična
  • 28 % odkrito seksistična
  • 10 % ultimativni seksizem

Ajde miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli.

Vir: Slovenske novice (Youtube kanal), 22.5. 2015

Oseba, ki je podala izjavo: Borut Pahor, predsednik Slovenije

Utemeljitev: Pokroviteljska in podcenjujoča izjava s seksualnimi konotacijami, ki je še toliko bolj sporna, ker je predsednik države z njo nagovoril mladoletna dekleta (na maturantski paradi 22. maja 2015 v Ljubljani).

Mnenje o izjavi
  • 5 % nevtralna
  • 4 % spolno sterotipna
  • 8 % prikrito seksistična
  • 32 % odkrito seksistična
  • 49 % ultimativni seksizem

Govoriti bi morali o naravi, o naravnem. Zanimivo je vedeti, da latinska beseda natura izhaja iz nasci kar pomeni roditi se. Homoseksualci in lezbijke v tej naravi pa so kvečjemu nature morte, torej mrtva narava, ki ne poraja ničesar živega. Ne čudi, da hrepenijo po otrocih, ki bi kanili nanje kot kaplja rose na presušena tla.

Vir: Vesna Vilčnik, "Kaj je naravno?", 24.kul.si, 15.05.2015

Oseba, ki je podala izjavo: Vesna Vilčnik

Utemeljitev: Izjava iz poročila z okrogle mize "Kaj je naravno?", ki je potekala 11. maja 2015 v Kinu Šiška v Ljubljani v organizaciji Čajanke z Roso, Založbe Krtina in Inštituta za delavske študije.

Mnenje o izjavi
  • 6 % nevtralna
  • 7 % spolno sterotipna
  • 3 % prikrito seksistična
  • 24 % odkrito seksistična
  • 57 % ultimativni seksizem

Sklep: resno razmišljam o spremembi spola. Vsaj genderja. Razlog: kljub svinjarijam, ki so jih v zgodovini počeli, so moški med sabo našli posameznike, ki so zmogli kritično ovrednotiti te prakse. Jih postaviti pod vprašaj. Jih odgovorno reflektirati. Sodelovanje v reprodukciji kapitala in kapitalizma je tako reflektiral že Marx. In po njem številni drugi. Ženskam pa ta sposobnost očitno manjka. Da bi dojele, kaj dejansko počnejo. Da bi za to sprejele odgovornost. In da bi to prenehale početi. Ko sem bila še njegova študentka, je Južnič dejal, da je človeška neumnost brezmejna. Sama dodajam: ženska neumnost pa še bolj. Pika.

Vir: Vesna Vuk Godina, "Razumete, dame? Človeška neumnost je brezmejna, ženska pa še bolj", Fokus, 30.3.2015

Oseba, ki je podala izjavo: Vesna Vuk Godina, socialna antropologinja

Utemeljitev: V. V. Godina abstraktni kategoriji žensk pripisuje manjšo sposobnost samorefleksije kot moškim, pri čemer sebe izvzame iz grajane kategorije. S tem posploševanjem de facto govori s perspektive moških, ki so ženskam stoletja očitali prav pomanjkanje inteligence, preveliko čustvenost ipd. Gospa Godina je torej v resnici že spremenila spol.

Mnenje o izjavi
  • 3 % nevtralna
  • 5 % spolno sterotipna
  • 2 % prikrito seksistična
  • 29 % odkrito seksistična
  • 58 % ultimativni seksizem